Bahabelom Zaid Ghebreyowhannes | Kriminellt

Tre års fängelse blev straffet för en 26-årig eritreansk man som i somras brutalt våldtog en kvinna i Orsa i Dalarna. Men åklagarens krav på att utvisa mannen avslås och nu vill han ta hit sin familj.

Sparkarna träffade låren, benen och hela överkroppen. Hon skrek för att få hjälp av grannarna men hon vet inte om de hörde. Slagen och sparkarna gjorde ont. Hon försökte att slå sig fri men hon orkade inte.”

Textstycket ovan är hämtat från en dom från Mora tingsrätt och skildrar en del av en brutal våldtäkt på Storgatan i Orsa den 14 augusti i år. 26-årige Zaid från Eritrea våldtog Amina, även hon en invandrare från tredje världen. De hade lärt känna varandra på ett asylboende.

Amina vågar inte anmäla Zaid eftersom han hotar henne till livet.

– Du måste tänka på ditt liv, säger han.

Han förklarar för henne att även om han blir straffad så kommer han komma ut så småningom och då…

Den 4 september är det dags igen. Zaid tränger sig in hemma hos Amina, tar en kaffekanna med kokande kaffe och häller över hennes bröst. Han misshandlar henne brutalt med sparkar mot kroppen och knytnävsslag i ansiktet. Därefter våldtar han henne. Igen.

”Hon skrek och skrek men ingen kom till hennes undsättning. Det finns grannar till hennes lägenhet. Ingen har kommit eller reagerat”, står det i domen.

Den här gången går Amina till polisen. Den här gången är hon inte rädd. För värre än så här kan det inte bli. Tror hon.

Under utredningen kommer det fram att det inte är enda gångerna Amina blivit våldtagen av Zaid. Våldtäkterna har pågått under en längre tid och Amina har inte vågat anmäla dem. Vid ett tillfälle har hon till och med blivit gravid, och gjort abort.

Zaid förnekar att han våldtagit Amina, trots hennes dokumenterade skador. Istället hävdar han att hon tvingade honom till sex.

– Vi har bara lekt, vi leker som en kärlekslek, säger han till polisen.

Tingsrätten tror inte på Zaid och förra veckan föll domen mot honom; tre års fängelse för två våldtäkter.

Vice chefsåklagare Gun-Britt Ström yrkade inför rättegången att Zaid ska utvisas till Eritrea efter avtjänat straff. Men eftersom Zaid är en flykting som riskerar att straffas och till och med utsättas för tortyr i sitt hemland om han utvisas dit så får han stanna i Sverige.

”Yrkandet om utvisning ogillas”, skriver domstolen.

Med två tredjedelsfrigivning är Zaid en fri man igen lagom till valet 2018. Nu planerar han för att ta hit sin familj, sin fru och sina två barn, som bor i Etiopien. Migrationsverket håller på att utreda deras ansökan om uppehållstillstånd.

Amina heter egentligen någonting annat.

1-MORA-TINGSRATT-Rotel-6-Rotel-6_1.-DOM-meddelad-i-Mora-3760637

Relaterade