Bjöd hem killar – då våldtogs 14-åriga dotter

I november förra året kom flyktingbarnet tillsammans med sin bror och tre andra män i 20-25-årsåldern till familjen för att hälsa på. De stannade i två nätter och efteråt polisanmälde kvinnan att hennes 14-åriga dotter hade blivit våldtagen av en av männen, en 25-åring från Syrien.

6576345456

Mamman: ”Nog bara hångel”
Våldtäkten ägde rum i 14-åringens flickrum efter att mannen bjudit henne på sprit. Flickan var mer eller mindre medvetslös av berusning och har bara vaga minnesbilder av händelsen, men hon minns hur hon vädjade till araben att sluta när han var i färd med att våldta henne.

Mamman, som sov vid tillfället, väcktes av att flickans syster slet upp hennes sovrumsdörr och slog larm om vad som pågick. Mamman vägrade först att tro på det, men när hon fick se att ett av flyktingbarnen skrivit om händelsen på Facebook gick hon till flickans sovrum och hörde ”ett smaskande ljud”. Hon svarade dock flyktingbarnet att det ”nog bara var hångel”, enligt domen.

Men då öppnades dörren till rummet, som enligt mamman luktade ”både svett och alkohol”, och ut strosade 25-åringen. Inne i rummet låg dottern naken, utslagen och okontaktbar.

”Bäst att passa på”
När araben kom ned till de andra efter att ha våldtagit flickan uppmanade det flyktingbarn som tidigare bott hos familjen araben att gå upp igen och våldta henne en gång till ”eftersom det var bäst att passa på”. Det uppgav åtminstone flyktingbarnets bror till mamman, enligt domen.

Den 14-åriga flickan har efter händelsen mått mycket dåligt och varit borta från skolan i flera månader.

Västmanlands tingsrätt dömer nu den 25-årige syriern mot sitt nekande till två år och tio månaders fängelse för våldtäkt mot barn. Han ska också betala 115.000 kronor i skadestånd till flickan.

Själv hävdade han att han inte haft sex med 14-åringen. DNA-spåren i form av sperma förklarade han med att han ”blivit upphetsad” tidigare under dagen när flickorna hade dansat i korta shorts medan han satt i soffan. Han påstod att han sedan hade strukit sitt könsorgan mot ett par trosor – en förklaring som tingsrätten dock helt avfärdar.

”Får inte utvisas”
Åklagaren hade inte yrkat att 25-åringen skulle utvisas hem till arabvärlden.

– Det beror på omständigheterna i själva fallet. Det fanns ett yttrande från Migrationsverket och utifrån det hade stämmande åklagare gjort bedömning att det inte skulle göras något sådant yrkande och jag håller ju helt med henne avseende det, säger kammaråklagare Frieda Gummesson.

Gummesson hänvisar till så kallade verkställighetshinder.

– Man får helt enkelt inte utvisa personer till vissa platser som de skulle utvisas till om de utvisades härifrån. Då blir de inte utvisade, säger hon.

Enligt Migrationsverkets yttrande kom 25-åringen till Sverige från Syrien under asylkaoset hösten år 2015. Han har beviljats tidsbegränsat uppehållstillstånd till den 23 december 2019 och uppger sig ha hustru och dotter i Irak.