Gruppvåldtäkt på Bråvalla festival i Norrköping 2014

F77b11f3 554e 4100 92b3 66a2f2c0d5b8

De fyra männen, som vid tillfället var mellan 21 och 26 år gamla, våldtog då en 17-årig flicka.

Två av männen döms för grov våldtäkt till tre och ett halvt års fängelse vardera. De andra två döms för försök till grov våldtäkt till tre års fängelse. Alla fyra männen är svenskar.

Våldtäkten inträffade under Bråvallafestivalens sista dag, på eftermiddagen den 28 juni 2014. Den unga tonårsflickan festade tillsammans med killarna i deras husvagn och drack sig redlöst berusad. Enligt en rättskemisk undersökning hade flickan 2,3 promille alkohol i blodet när hon utsattes för övergreppen.

De fyra männen nekade under rättegången till brott och hävdar att flickan frivilligt ställt upp på sex. De filmade och fotograferade delar av händelserna i husvagnen, filmer och bilder som använts som bevisning av åklagaren under rättegången.

Vittnesuppgifterna om vad som hände i husvagnen är motstridiga. Flera av dem som rörde sig i och runt husvagnen vid tillfället, inklusive en nära väninna till 17-åringen, säger att hon verkade delta i de sexuella akterna frivilligt. Om en film från våldtäkten skriver domstolen att ”det ser ut som om hon har ett leende på läpparna”.

Norrköpings tingsrätt konstaterar samtidigt i sin dom att det inte spelar någon roll om den unga flickan samtyckte till sex eftersom hon ”på grund av sin berusning agerat helt utan hämningar” och bedöms ha varit i ”ett särskilt utsatt tillstånd och därför inte varit fri att samtycka”. Till stöd för det förra anförs att två av männen hjälpte henne att kissa ut genom ett av husvagnens fönster efter övergreppen. En av männen erkände dessutom i polisförhör att 17-åringen var ”stenpackad” när han och de andra förgrep sig på henne, ett erkännande han senare ville ta tillbaka.

Åklagare Ingemar Welander är nöjd med att de fyra männen döms till fängelse.

Norrköpings tingsrätt dömde: Simon Anders Leon Jensen, 920524, Hjärnarp, för försök till grov våldtäkt.

Straff: Fängelse i 3 år.

Sven Adam Edvin Larsson, 931124, Klippan, för grov våldtäkt.
Straff: Fängelse i 3 år och 6 månader.

Marcus Bertil Persson, 880205, Klippan, för försök till grov våldtäkt.
Straff: Fängelse i 3 år.

David Leszek Theo Stjärnberg Ciekanski, 930426, Klippan, för grov våldtäkt.
Straff: Fängelse i 3 år och 6 månader.

Alla fyra ska tillsammans betala 170 000 kr i skadestånd till flickan.

2016-02-12-Norrkoping-TR-B-2090-14-Dom_compressed