OMAR Adel Ali Abdalsalam, Jönköping

Male44 1

OMAR Adel Ali Abdalsalam, 911213-1231, statslös,
Arkitektvägen 17, 572 61 Oskarshamn (Bosatt nu i jönköping)

24-åringen OMAR Adel Ali Abdalsalam dömdes av Kalmar tingsrätt till livstids fängelse samt utvisning för mord och försök till mord efter att han dödat sin flickvän samt att han förra sommaren med kniv försökt att döda en man som gått emellan vid ett bråk.

24-åringen erkände att han tagit ett kraftigt stryptag på kvinnan men hävdade att han saknat uppsåt att döda henne. Av den rättsmedicinska utredningen framgick att han har utsatt kvinnan för ”hårt strypvåld under tumultartade former”.

Sänkt straff
OMAR Adel Ali Abdalsalam överklagade domen till Göta hovrätt som nu sänker straffet. Hovrätten konstaterar att ”normalpåföljden för mord är fängelse 14 år” men att straffvärdet för mordet på flickvännen är högre. Detta eftersom ”brottet riktat sig mot en närstående kvinna med begränsade möjligheter att försvara sig och att det skett nattetid på en folktom plats där hon inte kunnat påkalla hjälp”.

Omar Ja Claudia

Grov misshandel
Hovrätten anser vidare att mordförsöket ska bedömas som grov misshandel eftersom något uppsåt att döda inte är bevisat. Domstolen anser även att ”det inte kan uteslutas att knivskadorna kom att hamna så som de gjorde på grund av en tillfällighet under den kamp om kniven som X (offret) berättat om”.

Hovrätten dömer 24-åringen till 18 års fängelse samt utvisning på livstid. Han ska även betala cirka 175 000 kronor till den avlidna kvinnans anhöriga. Vad gäller den grova misshandeln sänker hovrätten skadeståndet från cirka 165 000 till knappt 90 000 kronor, med hänvisning till att ersättning för kränkning ska utgå med ett lägre belopp än det tingsrätten kommit fram till.

Kalmar-TR-B-3929-15-Dom-2016-05-24_compressed