Jeffrey Van Rensburg, Malmö

Jeff

Kärlek uppstod i soppköket, men romansen mellan den hemlösa mannen från Sydafrika och volontärarbetaren ledde till en allvarlig misshandel. Nu döms mannen till fängelse.

De träffades i ett soppkök i Malmö under vårvintern. Hon, en 27-årig kvinna från Malmö arbetade där som volontär. Han, en 28-årig hemlös man kom dit för att få sig ett mål mat.

Där blev de förälskade och inledde ett förhållande.

Kvinnan blev gravid och berättade för mannen att han var far till barnet. Men förhållandet knakade i fogarna. De bråkade om huruvida de skulle behålla barnet och om kvinnans relation till sin tidigare pojkvän.

En eftermiddag i juli placerade mannen kvinnan i hennes sovrum. Han hindrade henne från att lämna rummet, hon skulle sitta på en stol eller på sängen.

När hon blev ledsen, högljudd eller grät så misshandlade han henne.

Han slog en stol över hennes ben, gav henne knytnävsslag på armarna och mot huvudet. Han slog henne också med en ljusstake. Kvinnan fick stora blåmärken och skärsår av misshandeln.

Inte förrän klockan 07.30 nästa morgon lyckades kvinnan lämna sin bostad och åkte då skärrad och rädd till sin mamma. Tillsammans åkte de till polisen där händelsen anmäldes och mannen begärdes häktad i sin frånvaro.

Ett par dagar senare kom mannen självmant till polisen där han frihetsberövades. Kort därefter tog kvinnan tillbaka sin anmälan. Hon sa att hon pratat med mannen innan han överlämnat sig till polisen och att hon var orolig för sin familjs hälsa om hon tog anmälan vidare.

Vid nästa förhör ändrade kvinnan helt och hållet sin berättelse och sa då att hon misshandlats på en nattklubb i Helsingborg. Eftersom hon och mannen hade grälat var hon arg och ville sätta dit honom.

Mannen nekar till att ha misshandlat kvinnan och till att ha befunnit sig i lägenheten då hon ska ha varit frihetsberövad.

Malmö tingsrätt tror varken på mannen eller på kvinnans andra version av vad som hänt. De dömer 28-åringen till ett år och sex månaders fängelse. Han döms för att ha misshandlat kvinnan, hållit henne inspärrad, hotat henne och förstört delar av hennes hem.

Tingsrätten anser att de första förhören med kvinnan är trovärdiga. De har också teknisk bevisning från kvinnans lägenhet samt vittnen som sett hur upprörd och rädd kvinnan var när hon lyckades lämna lägenheten.

Jeffrey Van Rensburg, 19880526-2337 Adress saknas

Medborgare i Sydafrika

DOMSLUT
Brott som den tilltalade döms för 1. Misshandel, 3 kap 5 § brottsbalken 2016-07-03 — 2016-07-04 2. Olaga frihetsberövande, 4 kap 2 § 1 st brottsbalken 2016-07-03 — 2016-07-04 3. Olaga hot, 4 kap 5 § 1 st brottsbalken 2016-07-03 — 2016-07-04 4. Skadegörelse, 12 kap 1 § brottsbalken 2016-07-03 — 2016-07-04