Kvinna skulle sälja sina möbler – blev istället brutalt våldtagen

Kalix Valdtakt Invandrare Eritrea Eritrean Afrikan Haparanda Tingsratt 1

En 29-årig man från Eritrea skulle köpa möbler av en kvinna i Kalix – men valde att brutalt våldta henne istället. Nu döms afrikanen till ett kort fängelsestraff och slipper utvisning.

Mannen kom en tidig morgon i maj i år förbi kvinnans bostad i Kalix för att titta på en säng och madrass han var intresserad av att köpa. Efter att de kommit överens om ett pris tog 29-åringen fram bankkortet och sa att han skulle hämta pengar och avsluta affären senare under dagen.

Men då började afrikanen plötsligt titta på kvinnan med en ”konstig blick”, berättade offret i förhör.

– I love you, förklarade han efter att ha sagt kvinnans namn.

Kvinnan försökte förklara för honom att hon inte var intresserad och bad honom att lämna henne i fred. När han gjorde närmanden puttade hon bort honom.

Han tog sig då fram igen mot henne och klämde henne på brösten för att sedan putta ned kvinnan i soffan. Hon skrek, men igen hörde, och hon lyckades inte putta undan honom eftersom han hade satt sig på henne. 29-åringen tog sedan tag om hennes hals med ena handen och tog strypgrepp. Den andra handen tog han runt hennes bröst och klämde åt hårt.

Efter ett par misslyckade försök lyckades afrikanen till slut våldta sitt offer medan han tryckte hårt med sin hand mot hennes hals. När hon bad honom att döda henne istället fortsatte han bara att våldta henne, fast på ett annat sätt.

Efter våldtäkten lämnade 29-åringen lägenheten. Kvinnan kontaktade polisen som tog henne till Sunderby sjukhus.

Haparanda tingsrätt har nu dömt mannen, som är medborgare i Eritrea och har tolkbehov på tigrinja, till två och ett halvt års fängelse. Han ska även betala 121.885 kronor i skadestånd till kvinnan. Eritreanen har förnekat gärningen, vilket HBwebben rapporterade om i samband med åtalet.

Åklagaren yrkade aldrig på utvisning.