Våldtäktsförsök sätter skräck i Umeås kvinnor

F8381e16 5e0d 466a 8666 4d1450f10164

Två våldtäktsförsök på kort tid i stadsdelen Ålidhem i Umeå sätter skräck i stadens kvinnor. Polisen har dock inga uppgifter att gå ut med. – Förundersöknings­ledaren har svårt att hinna svara i telefon, berättar Malin Axroth på polisen

Det senaste överfallet inträffade omkring kvart över två natten till söndagen. En kvinna i 20-årsåldern överfölls på den cykelbro som leder från sjukhusområdet över Studentvägen i Ålidhem.

Polisens RLC-befäl Åsa Hallefors berättar för Västerbottens­kuriren att gärnings­mannen kommit cyklande och därefter slagit ned kvinnan bakifrån. På oklart sätt avbröts därefter överfallet.

– Mörkt hår, mörka kläder. Sjal på huvudet, någon slags maskering över ansiktet, säger hon om mannens signalement.

Kvinnan klarade sig undan fysiska skador. Överfallet rubriceras som försök till våldtäkt, skriver polisen på sin hemsida.

Polisen sökte i området efter gärningsmannen, bland annat med hjälp av hundpatrull, men utan resultat.

För två helger sedan inträffade ett mycket snarlikt överfall på Fysikgränd i Ålidhem mindre än 200 meter från helgens överfall. Klockan 03:38 natten till lördagen den 15 oktober larmade en 23-årig kvinna polisen och berättade att hon blivit överfallen av en maskerad man.

Mannen tryckte upp kvinnan mot en vägg, hon gjorde aktivt motstånd, och han gav då upp och försvann på cykel i riktning mot Ålidhems centrum. Även vid det tillfället var gärningsmannen maskerad med någon form av scarf eller halsduk.

Polisen tog kvinnans kläder i beslag för teknisk undersökning och försökte även få tag på vittnen till händelsen. Även den händelsen rubriceras som våldtäkts­försök.

Vi hänvisar till vår kommunikatör som får göra de uttalanden som de tycker är lämpliga, svarar jourhavande förundersöknings­ledare Tobias Gustavsson.

Kan du svara på om någon gripits ännu?
– Jag kan inte säga någonting mer alls utan jag hänvisar till dem så får de ta det.

Men inte heller polisens press­kommunikatör Malin Axroth kan svara på frågor om överfallen och polisutredningen.

– Jag har extremt ytliga kunskaper. Jag vet att förundersöknings­ledaren har svårt att hinna svara i telefon för han har en massa andra ärenden också, säger hon.

Ett pressmeddelande om överfallen kommer emellertid skickas ut inom kort, lovar Axroth.