Köpte sex av barn – fick jobba med barnrättsfrågor

nedladdning-4-3875641

En dömd sexbrottsling arbetade med barnrättsfrågor hos den ideella föreningen Barnombudsmannen i Uppsala (BOiU). Nu misstänks mannen för försök till köp av sexuell handling av barn.

I tjänsten arbetade mannen med att informera barn och ungdomar om barnkonventionen, men när han anställdes begärde inte arbetsgivaren Barnombudsmannen i Uppsala något utdrag ur polisens belastningsregister, något som gjort att de brott som mannen tidigare har begått har undgått den ideella föreningen.

Misstänks för nya brott

Mannen är nu misstänkt för nya sexbrott mot barn, något som Uppsala Nya Tidning var först att rapportera om. Det var i samband med den nya förundersökningen som Barnombudsmannen i Uppsala blev uppmärksammade på att mannen även tidigare begått sexbrott mot barn.

– Vi fick kännedom om det här när polisen kom hit och hämtade hans jobbdator, säger Lisa Skiöld, verksamhetschef på Barnombudsmannen i Uppsala.

Hur påverkar det här er?

– Vi tar väldigt allvarligt på det här, för det första är det allvarligt om han har haft möjlighet att använda sig av kontakter som han fått i jobbet för att utföra ytterligare övergrepp, men det är inget som vi vet något om än. Det verkar inte som det har skett något sådant enligt polis och åklagare. Det andra är vår trovärdighet som en barnrättsorganisation som jobbar med de här frågorna, det blir en väldigt märklig situation att en person som är dömd för sådant här arbetar hos oss.

Tidigare dömd

Förra året dömdes han av Uppsala tingsrätt för sju fall av köp av sexuell handling av barn. Mannen överklagade domen som hovrätten senare slog fast i januari i år, påföljden blev samhällstjänst. Under 2012 dömdes mannen i hovrätten för att ha sålt alkohol till en minderårig. I väntan på att utredningen om de nya sexbrotten ska klaras upp har mannen blivit avstängd från sitt arbete.

– Det vi har gjort i det här akuta skedet är att vi har stängt av honom från sin tjänst, han ska inte arbeta nu och har ingen tillgång till vårt intranät eller vår e-post, säger Lisa Skiöld.

Yrkesroll

Mannen har enligt arbetsgivaren inte haft någon ensam kontakt med barn eller ungdomar i sin yrkesroll, all kontakt med barn har skett i större grupper eller i samband med kollegor. De nya brottsmisstankarna mot mannen har ingen koppling till de barn och ungdomar som mannen träffat i sin yrkesroll.

– Han har inte haft några enskilda kontakter med barn, utan bara enstaka möten med grupper av ungdomar. Det är generellt så de flesta jobbar här, i princip sitter vi aldrig ensamma med barn eller ungdomar, och det är det som har gjort att vi inte tänkt på att begära utdrag ur belastningsregistret.

Nya rutiner

Barnombudsmannen har ingen skyldighet att kontrollera om anställda finns i polisens belastningsregister. Efter det inträffade ändrar nu Barnombudsmannen i Uppsala sina rutiner, och kommer begära att alla som söker anställning eller praktik hos föreningen lämnar in utdrag ur polisen belastningsregister.

– Vi kommer börja begära ut utdrag ur belastningsregistret, och personalen har redan nu, självmant beslutat sig för att begära in utdrag ur sitt register. Vi kommer även att se över om det går att begära ut utdrag med en regelbundenhet.