Flera unga våldtagna – särskild grupp utreder | Kriminellt

Flera unga och barn i Malmö har under kort tid utsatts för grova våldtäkter av för dem helt okända män.

Nu har polisen satt ihop en särskild utredningsgrupp,för att lösa överfallsvåldtäkterna.

Ännu är det oklart om det rör sig om en gärningsman – eller flera.

Den 22 juli, mitt på dagen, promenerade en 14-årig flicka i närheten av Husiegårdens idrottsplats.

Plötsligt drogs hon in ett buskage.

Där utsattes hon för en grov våldtäkt av en för henne helt okänd man.

Likheter med andra fall

Men trots att polisen lyckats säkra spår från gärningsmannen har ännu ingen gripits.

När polisen började titta på våldtäkten av den 14-åriga flickan slogs de av likheter mellan den våldtäkten och andra överfall på unga och barn i Malmö med omnejd under den senaste tiden.

Det handlar om våldtäkter som även de har skett utomhus, som har varit grova och där gärningsmannen har varit okänd för offren.

– De har varit grova och hänsynslösa och skett utomhus på dagtid. Man vet inte riktigt vad man har att göra med i nuläget, bara att det inte är bra, säger en uppgiftslämnare till Aftonbladet.

Polisen har nu, enligt uppgifter till Aftonbladet, satt ihop en särskild utredningsgrupp för att försöka lösa vågen av överfallsvåldtäkter.

Uppgifterna bekräftas av Stina Karlgrund, chef för Malmöpolisens sektion för brott i nära relationer.

– Jag kan säga att ärendena som sådana har inkommit. Det har hänt att barn blivit utsatta och vi har fått in anmälan om detta. Det är nu en åklagare som leder förundersökningen, säger Stina Karlgrund till Aftonbladet.

Hon uppger att hon bara känner till två anmälda fall som gruppen utreder, men enligt Aftonbladets uppgiftslämnare har polisen tittat ett flertal ytterligare fall och undersöker om de kan kopplas till anmälningarna. Det första fallet som rör utredningsgruppens ärende ska ha inkommit i somras, bekräftar Karlgrund.

Ser allvarligt på detta”

En särskild utredningsgrupp är en grupp som sätts samman under en viss tid och som består av olika typer av kompetenser inom polisen. Målet är att lösa ärenden av komplicerad och allvarlig natur.

Enligt Stina Karlgrund tillsätter man utredningsgrupper i syfte att samla ihop kompetens och utbyta erfarenheter för att få ett effektivare arbete.

Ännu vet man inte om det är en och samma gärningsman som ligger bakom flera våldtäkter, eller om det är flera våldtäktsmän med liknande tillvägagångssätt.

De olösta våldtäkterna oroar polisen enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Man ser väldigt allvarligt på det här och ett stort omfattande utredningsarbete planeras, säger en källa.