Sköt exfruns dejt i ansiktet

shotguns-action-pump-2735290

Alis exfru hade träffat en ny man via nätet. Den tidigare ostraffade Alis svar: Han sköt den nye kärleken i ansiktet.

Offret överlevde mot alla odds och kunde själv peka ut skytten.

Ett utpekande som nu, två år efter dådet, lett till Alis dom. Tolv års fängelse för mordförsök.

Åklagarens linje är att Ali, 45, kontrollerat sin hustru – och fortsatt göra det efter skilsmässan 2011. Bland annat ska han ha haft tillgång till hennes Facebook-konto och ”tagit hand om” hennes bankomatkort och pass.

”Tingsrätten anser att någon annan slutsats inte kan dras (…) än att Ali velat kontrollera NN:s förehavanden”, skriver rätten i den dom som föll vid Göteborgs tingsrätt på tisdagen.

När han upptäckte att exfrun träffat en ny, en man i 30-årsåldern, via en dejtingtjänst på nätet så tappade Ali fattningen.

– Så som jag har presenterat det så finns det ett svartsjukemotiv i bakgrunden till detta och enligt min uppfattning någon form av heder, säger kammaråklagare Petra Hallin.

Skapade fejkat dejtkonto

Den nye mannen har berättat i förhör att han blev uppringd av Ali ett par veckor in i romansen våren 2014. ”Var är du? Jag måste döda dig”, ska Ali ha sagt. Efter det bröt mannen i 30-årsåldern kontakten med Alis exfru.

Enligt åklagaren skapade Ali senare den sommaren ett fejkat konto på samma dejtingtjänst som exfrun och den nye mannen fått kontakt.

Genom att inleda en iscensatt konversation lyckades Ali lista ut var exfruns nye nätdejt skulle befinna sig på kvällen den 18 augusti 2014.

”Det är uppenbart att den information som lämnades över (dejtingsajten) var till omedelbar hjälp för den som sköt NN”, står i domen.

Den kvällen konfronterade Ali exfruns nya dejt när denne kom hem, tillsammans med en arbetskamrat, till sin lägenhet i Bergsjön i Göteborg.

Pekades ut – av offret

Han drog pistol – och avlossade två skott. Ett av dem träffade exfruns nye kärlek i ansiktet. Skadorna blev livshotande. Men inte dödande.

Den skjutne skjutsades i bil till en mötande ambulans och hans liv kunde räddas. Två dagar senare pekade den skjutne själv ut Ali – han kände igen Ali från en bild som hans exfru visat under tiden de träffade varandra.

Samma dag som han pekades ut reste Ali utomlands. Fyra dagar senare häktades han i sin frånvaro och senare utfärdades en europeisk arresteringsorder.

Ali flydde utomlands och greps först efter ett halvår, i februari 2015. Han ska då ha hunnit vistas i flera olika länder, enligt domen.

I april i år utlämnades Ali till Sverige.

I samband med det förhördes den skjutne mannen igen:

– Jag mår inte alls bra, varken psykiskt eller … kroppsligt. Jag har opererats fem gånger under två års tid. Sen jag blev skjuten har jag inte kunnat äta en riktig måltid, sa han.

Får tolv års fängelse