Lukman Haj Ersan, Örebro

Läkare döms till fängelse för sexuellt ofredande av patienter.

En 41-årig läkare åtalades i tingsrätten för våldtäkt och sexuellt ofredande mot elva kvinnor som besökt honom för läkarundersökning vid fyra vårdcentraler där han varit verksam.
Mannen anklagades för att vidrört kvinnornas könsorgan när sådan undersökning inte varit medicinskt påkallad.Tingsrätten gör bedömningen att åtalen om sexuellt ofredande är styrkt mot nio av tio målsägande. Kvinnornas uppgifter om hur läkaren fört in fingrar i deras vaginor, eller på annat sätt vidrört deras underliv och bröst, bedöms vara tillförlitliga. De stöds dessutom av vittnesmål, varför mannen i dessa fall döms för sexuellt ofredande.

En av kvinnorna uppgav att läkaren åkt hem till henne och där velat undersöka hennes underliv, ett påstående som enligt tingsrätten dock saknar stödbevisning. Kvinnans berättelse anses dessutom i vissa delar osammanhängande och detta åtal ogillas därför. Rörande våldtäkten finner rätten uppgifter om hur läkaren penetrerat en kvinnas underliv med sina fingrar tillförlitliga. Trots att kvinnan hade en lättare funktionsnedsättning anses det dock inte bevisat att hon på grund av denna inte förmått förstå innebörden av de sexuella handlingarna.

Åtalet för våldtäkt ogillas därmed och mannen döms endast för sexuellt ofredande vid 19 olika tillfällen. Påföljden bestäms till fängelse i två år.

Namn: Lukman Haj Ersan
Personnummer: 19710402-1055
Adress: Hjortronstigen 3, 703 60 Örebro

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *