Jason Patry, Stockholm

jason-patry-300x160-9944451

Namn: Jason Robert Patry
Personnummer: 19740214-4492
Adress: Inte uppdaterad pga fängelse

Dömd för: Våldtäkt
Straff: Fängelse 2 år

Den 41-årige man som åtalats för våldtäkt på en ung kvinna i Båstad anses skyldig av Helsingborgs tingsrätt och döms till två års fängelse.

Mannens berättelse är torftig och saknar trovärdighet – det skriver tingsrätten i sin dom mot den 41-åriga mannen som nu fälls för våldtäkt. Han döms till två års fängelse och ska betala 115 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Tingsrätten menar att det visserligen saknas en del detaljer även i kvinnans berättelse, men gör bedömningen att det är helt naturligt att hon inte minns vissa saker på grund av att händelsen varit traumatisk för henne. Dessutom finns det teknisk bevisning och flera vittnesmål som styrker kvinnans berättelse.

När NST når den nu 20-åriga kvinnan på telefon är hon lättad över utfallet i målet.

– Det är en lättnad att ha blivit tagen på allvar och att tingsrätten såg min berättelse som trovärdig. Jag är fortfarande lite på min vakt ifall domen överklagas, men det här är ändå en signal till alla som inte vågar anmäla att det kan faktiskt gå hela vägen om man gör det. Det har trots allt kommit något gott ur allt det här, säger hon.

Det var våren 2014 som 41-åringen fick den då 19-åriga kvinnan att följa med honom till hans hotellrum på Hotel Skansen. Mannen är dj och de båda hade träffats på en nattklubb i Båstad där han spelade den aktuella kvällen. Han bjöd med kvinnan på efterfest och sa att han bara behövde hämta något på sitt hotellrum först. Men väl på hotellrummet låste han istället dörren, tryckte ner kvinnan på sängen och våldtog henne.

Mannen har hela tiden nekat till brottet, men har också ändrat sin version flera gånger. Det han tidigare berättat i polisförhör, att ingen följt med honom till hotellrummet och att han inte kände igen kvinnan, skiljer sig väsentligt från det han berättade under huvudförhandlingen i tingsrätten. Där uppgav han istället att de hade haft frivilligt sex i flera olika ställningar och att han först i efterhand ”pusslat” ihop händelsen.

Åklagare Per-Axel Rosén är nöjd med den fällande domen och konstaterar att tingsrätten gick på hans linje.

– I domen argumenterar de till stor del så som jag själv gjorde. Sådana här mål är ofta väldigt svåra, men det finns detaljer som gör att kvinnans berättelse blir trovärdig. Hans berättelse har å andra sidan ändrats flera gånger och den kombinationen gjorde bevisningen tillräckligt stark för en fällande dom, säger han.

Han ifrågasätter dock att mannen, som är amerikansk medborgare, inte kommer att utvisas som han hade yrkat. Mannen är gift med en svensk kvinna sedan 2013 och tingsrätten menar att utvisning vore för hårt.

Försvarsadvokat Johan Sederholm har inte helt oväntat en annan uppfattning av målet:

– Våldtäktsmål är inte så lätta och tingsrätten har gjort en felaktig bedömning av både trovärdigheten och stödbevisningen. Min klient och jag är överens om att överklaga, det är det ingen tvekan om, säger han.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *