Fyra ensamkommande fällda för grov gruppvåldtäkt

De eritreanska medborgarna Robel Embaye, född 95, och Goitom Muluberhan, född 96, begick tillsammans med den afghanska medborgaren Daniel Jafari, född 95, och den colombianska medborgaren Fredy Camacho, född 96, en gruppvåldtäkt mot en flicka och dömdes nyligen för grov våldtäkt. ”Straffen” blev löjeväckande låga – och utvisning var det inte ens tal om.

1691075545124-5562849

Ur domen:

Åklagaren har yrkat att Robel Embaye, Daniel Jafari, Goitom Muluberhan och Fredy Ortiz Camacho ska dömas för grov våldtäkt enligt följande gärningsbeskrivning:

Robel Embaye, Daniel Jafari, Goitom Muluberhan och Fredy Ortiz Camacho har tillsammans och i samråd eller samförstånd genomfört samlag med sekretess I genom att otillbörligt utnyttja att sekretess I på grund av berusning, sömn och då målsäganden varit ensam med fyra män i en främmande lägenhet, befunnit sig i en särskilt utsatt situation.

Det hände den 29 september 2013 på Södra hamngatan 20 B i Skelleftehamn inom Skellefteå kommun. Samtliga av Robel Emaye, Daniel Jafari, Goitom Muluberhan och Fredy Ortiz Camcho har genomfört vaginalt samlag med sekretess I.

Gärningen är att bedöma som grov då målsäganden utsatts för flera övergrepp i följd av flera gärningsmän. Robel Embaye, Daniel Jafari, Goitom Muluberhan och Fredy Ortiz Camacho begick gärningen med uppsåt. Åklagaren har också yrkat att Daniel Jafari jämlikt 8 kap 8 § utlänningslagen (2005:716) utvisas ur riket med förbud att återvända.

Målsäganden har berättat i huvudsak följande:

Den aktuella kvällen hade hon druckit väldigt mycket alkohol. Till förfesten hade hon med sig en halv kvarting sprit, som hon drack rent. På förfesten drack hon även flera shots Jägermeister. De lekte dryckeslekar, och hon vet inte hur många shots hon fick i sig. På Allstar drack hon två 4 centiliters shots med sprit. Hon kände sig väldigt berusad.

Hon vet att hon ropade till Daniel att vänta på henne utanför Allstar, och att de andra killarna (Goitom, Fredy och Robel) också var med då. På bussen på väg till Skelleftehamn satt hon tillsammans med Daniel, och hon somnade på bussen. Hon har otydliga minnesbilder från promenaden från bussen till hans lägenhet. Väl framme i Daniels lägenhet så minns hon att hon tömde fickorna på fönsterblecket och la sig för att sova i sängen. Efter ett tag vaknade hon av att hon kände hud mot hud på benet.

Hon somnade till igen och vaknade därefter av att hon hade ont i underlivet, Robel var då inne i henne. Hon har sedan endast fragmentariska minnesbilder av händelseförloppet. Hon är helt säker på att Goitom och Robel har varit inne i henne, och hon vet att hon har sett Daniels ansikte framför sig, men hon kan inte säkert säga om han har haft sex med henne.

Vad Fredy gjort eller inte gjort vet hon ingenting om, hon har inte några minnesbilder av det. Hon har en minnesbild av att hon låg på rygg, att Goitom låg på henne och hade sex med henne, att hon kände sig förlamad och försökte röra sin arm men kunde inte. Det var som att hon var vid medvetande, sedan försvann – och sedan var vid medvetande igen.

Hon kände det som att hon stod bredvid och såg på, som att det som skedde hände någon annan. Efter ett tag var det dock som att hon vaknade till och då rafsade hon åt sig kläderna för att gå därifrån. Då kände hon sig arg. Goitom frågade vad det var och hon svarade honom först inte. Sedan sa hon att hon ville hem. Han följde henne ut genom dörren.

På väg från lägenheten kände hon sig tom och arg på sig själv för att hon överhuvudtaget hade följt med killarna till lägenheten. Hon hade ont mellan benen och blödde från underlivet. Hon ringde till en väninna som sa åt henne att hon borde ringa 112, vilket hon också gjorde.

Robel, Goitom och Fredy dömdes för grov våldtäkt. Daniel dömdes för försök till grov våldtäkt. Straffen blev:

  • ROBEL Ghidey Embaye, 950215, Skelleftehamn. Medborgare i Eritrea. För Grov våldtäkt till Fängelse 3 månader och Skyddstillsyn
  • DANIEL Hossein Jafari, 950520, Skelleftehamn. Medborgare i Afghanistan. För Grov våldtäkt till Fängelse 3 månader och Skyddstillsyn
  • GOITOM Meharena Muluberhan, 19960514, Skelleftehamn. Medborgare i Eritrea. För Grov våldtäkt till Fängelse 2 månader och Skyddstillsyn
  • FREDY Dario Ortiz Camacho, 19961215, Skellefteå. Medborgare i Colombia. För Grov våldtäkt till Ungdomsvård och Ungdomstjänst 130 timmar
  • Robel Embaye ska solidariskt med Daniel Jafari, Goitom Muluberhan och Fredy Ortiz Camacho utge skadestånd till Sekretess I med 140 000 kr.
  • Skellefteå tingsrätt, Mål nr B 1059-13
  • Advokatkostnaderna landade på ca 500 000 kr
1-SKELLEFTEA-TINGSRATT-Rotel-4.-DOM-2014-10-17-meddelad-i-Skelleftea_compressed

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *