Säpoman Victorias livvakt

drottning

Kungens tidigare livvakt dömdes i tingsrätten till sex års fängelse för grov våldtäkt.

Men nu har Svea hovrätt beslutat att släppa 49-åringen fri.

Han frias därmed med största sannolikhet från de allvarliga anklagelserna.

Kungens tidigare livvakt – den så kallade Säpomannen – dömdes i maj till sex års fängelse av Uppsala tingsrätt efter att han grovt ska ha våldtagit sin dåvarande flickvän.

”Han har visat särskild råhet och hänsynslöshet”, skrev tingsrätten i domen.

Ska ha våldtagits i timmar

Kvinnan som han misstänktes för att ha våldtagit berättade att hon låg ute och solade när mannen kom med ett par handklovar och sedan våldtog henne i flera timmar.

Säpomannens version var däremot att de båda haft ett allvarligt gräl då han till slut hade avbrutit förhållandet. Han menade att hon därefter sha ha hittat på samtliga anklagelser.

Skador och svullnader på hennes kropp, som dokumenterats av läkare, ska ha uppkommit då hon själv velat att de skulle använda handbojor, enligt mannen.

Under utredningen avslöjades också att Säpomannen varnats av polisen att de var på väg mot sommarstället där våldtäkten ska ha ägt rum – och han ska till och med ha gett dem vägbeskrivning dit.

Domen överklagades

Trots sitt nekande dömdes mannen till sex års fängelse och till att betala skadestånd på 233 000 kronor till kvinnan.

– Domen är felaktig. Vi ska överklaga, sa Patric Lindblom, mannens advokat till Aftonbladet då.

Men domen överklagades och efter flera dagars förhandlingar i Svea hovrätt har mannen nu släppts på fri fot i väntan på dom. Beslutet togs av hovrätten vid 15.30 på onsdagen.

Ny advokat

Inför hovrättsförhandlingarna hade mannen bytt advokat till Johan Eriksson, som i sin slutplädering riktade kraftig kritik mot bristen på bevisning i utredningen. Försvarssidan hävdade också att det fanns stora brister i kvinnans redogörelse för vad som hade hänt.

– Min kritik bygger på att de som arbetar med den här utredningen inte har granskat kontrollerbara uppgifter som har lämnats av kvinnan. På det här sättet har jag i flera delar visat på att det finns allvarliga brister på tilltron i kvinnans berättelse, säger advokat Johan Eriksson till Aftonbladet.

Han fortsätter:

– Jag har bland annat visat rätten resultat från SKL:s tekniska undersökning som visar att kvinnan inte talar sanning.

B4280-10-Sapoman-strypsex-sadomasochim-bondage-Victorias-livvakt-defavgdok1-3524696