Den hiv-smittade 16-åringen från Etiopien hade oskyddat sex med minderåriga

Mengistu

Yitayu, Nahom Mengistu,från Etiopien hemmahörande i Motala , är misstänkt för våldtäkt mot barn och försök till grov misshandel.(Nuvarande ort Norrköping) Enligt kammaråklagare Britt-Louise Viklund ska han under våren 2016 ha haft sex med två flickor som vid tillfället var under 15 år.

Trots att han visste att han var smittad med hiv påstås han ha undanhållit informationen och misskött sin medicinering vilket lett till att han kunnat överföra viruset och utsatt andra för risk att att smittas med en kronisk och livshotande sjukdom.

Pojken förnekar brott, men medger att han varit intim med en av målsägarna.

– En av flickorna medger han sexuella kontakter med, de har varit pojkvän och flickvän. Den andra förnekar han sexuell kontakt med.

Åklagaren har kallat in flera vittnen till den kommande rättegången i Linköpings tingsrätt. Rätten kommer också att få se ett videoinspelat förhör med en tredje flicka som 16-åringen också ska ha haft sex med.

– Det hände innan han var 15 år och alltså inte var straffmyndig. Men jag menar att hans beteende mot den flickan styrker att han är beredd att strunta i målsägarnas ålder och upplysa om sin smitta.

Utredningen startades efter att en av flickorna fått veta att pojken var hiv-smittad.

– Hon blev jätteförskräckt. Det började med en eller ett par anmälningar och de tjejerna berättade i sin tur om andra flickor som den misstänkte ska ha varit med. En del hade hänt innan han hade fyllt 15 år.

Enligt socialtjänsten kände den misstänkte till sin smitta och att han inte fick ha oskyddat sex. Enligt sjukvården medicinerade han inte enligt ordination under den aktuella tidpunkten och hade förhöjda värden hiv-kopior i blodet. Han hade också fått information om sin informationsplikt vid sexuella kontakter.

Men enligt åklagaren lät 16-åringen alltså bli att berätta om sjukdomen.

– Ingen har blivit smittad, lyckligtvis, säger Britt-Louise Viklund.

Link_pings_TR_B_1729-16_Aktbil_28_compressed