Pedofil frikänns trots erkännande

Claus

71-årige Bo Birger Bjarne Alenius, bosatt i Vindelns kommun i Västerbotten, erkände under rättegången att han utsatt en femårig flicka för sexuella handlingar. Umeå tingsrätt väljer ändå att frikänna honom.

Det var i våras som flickan berättade att Bo utsatt henne för ett sexuellt övergrepp. Bland annat uppgav hon att Bo förde in fingrar i hennes underliv. Bo har under rättegången erkänt att han utsatt flickan för övergrepp men uppger att hans fingrar aldrig var inne i flickans vagina, bara att han haft dem utanpå hennes kön och “smekt och klappat det”. Han anser därför inte att han har begått något brott. Och domstolen håller med.

Tingsrätten skriver att det inte kan anses bevisat bortom allt rimligt tvivel att Bo verkligen stack in något finger i flickans underliv eftersom den rättsmedicinska undersökningen inte kunnat fastställa några skador eller ärrbildningar inuti flickans slida. Därför frikänns Bo från våldtäkt mot minderårig som en sådan handling annars jämställs med. På grund av att åklagaren inte yrkat på någon alternativ brottsrubricering frikänns Bo helt och hållet och slipper även betala skadestånd till flickan. Domen är dock överklagad till hovrätten.

Vi väljer, trots frikännandet, att uppge den åtalades namn. Detta eftersom han erkänt sexuella handlingar med barn och därför att det rör sig om en särskilt avskyvärd typ av brott.

2016-08-03-Umea-TR-B-1630-16-Dom-inkl-HR_compressed