RICKARD Bladh, Kalmar

Rickard

Fasaden var polerad. De fyra unga sönerna såg lyckliga ut på bilder och på sociala medier lade pappan upp en stor mängd citat rörande emotionell utveckling och lycka samt talade om hur mycket han älskade sina söner. Men bakom fasaden i pappans bostad i Kalmar tvingades sönerna leva i en fullständig perverterad tillvaro och utsattes för obegripliga övergrepp.

Pedofilen fyllde sina sociala medier med kärleksförklaringar och citat – men utsatte sina söner för ett ofattbart helvete samtidigt. Skärmdump Facebook

Sönerna tvingades utstå otaliga våldtäkter, våldta varandra, deras hund samt utstå ofattbart förnedrande sexuella övergrepp som att tvingas äta sin pappas avföring och dricka urin. När de gjorde motstånd misshandlades de brutalt och sadistiskt. Det enda sättet för dem att få lidandet att sluta var att få deras pappa, pedofilen Kent Rickard Bladh, 50, att få utlösning, det gav dem andrum innan terrorn började om igen. Själv hävdar pedofilen att det är honom det är synd om och försöker ge sina barn skulden för sitt eget beteende.

När Kalmar tingsrätt med hjälp av trovärdiga och utförliga vittnesmål, samt en mycket stor mängd filmer och bilder som Bladh tagit av våldtäkterna, kunde döma den sadistiske pedofilen för brotten var det med en beskrivning som på ett vis sätter finger på hur fruktansvärd pojkarnas tillvaro var. Tingsrätten kallar det nämligen för ”en mycket stor mängd, i princip oöverskådligt antal, grova våldtäkter mot barn”.

Straffet för de många brotten blev 13 år och 10 månaders fängelse och höga skadestånd på totalt 3.2 miljoner kronor till sönerna. Nya Tider har gått igenom den långa domen som meddelades under fredagen.

Samhället sviker – barnen tvingades bo med sin våldtäktsman

Bakgrunden till det helvete som sönerna levde i startade när de växte upp och började i skolan. De första våldtäkterna utfördes 2005 och kom att involvera en av sönerna som då bara var sex år gammal. De andra var 9, 10 och 15 år gamla när Bladh började våldta dem med.

Rickard Bladh separerade med barnens mamma i 2009. Initialt hade Rickard och mamman gemensam vårdnad, men snart började en omfattande vårdnadsstrid där socialen kopplades in 2010. Bladhs manipulativa förmågor kom till användning och han lyckades få en brottsutredning startad mot mamman 2011 där hon misstänktes för misshandel och grov fridskränkning. Resultatet blev att alla barnen tvingades bo hos Rickard under utredningstiden. Mamman friades dock helt i oktober 2012.

I domen konstaterade tingsrätten att både barnen och pappan hade ljugit om flera saker i rätten och därför inte bedömdes vara trovärdiga. Barnens lögner tycktes inövade, och mamman menade att det var pappan som medvetet hade påverkat barnen att ljuga om att hon var våldsam, men tingsrätten ansåg inte att det gick att bevisa även om det framkom att pappan hade ett stort kontrollbehov.

I polisförhör efter att Rickards pedofila brott kommit till ljuset har en av sönerna berättat om hur han tvingades öva in vad han skulle säga vid olika tillfällen:

”’Övningsperioden’ var hemsk. Han var rädd för att säga fel eller inte minnas. När han inte kunde minnas rätt eller komma ihåg vad han skulle säga under förhöret slog Rickard honom i huvudet, kramade sönder handen eller drog i håret.”

Efter domen fortsatte mammans kamp för att få tillbaka sina barn, men trots att en utredning som genomfördes kom fram till att pappan var en olämplig vårdnadshavare medan mamman bedömdes som lämplig blev så inte fallet. Tingsrätten valde att återigen låta pappan ha egen vårdnad om de två yngsta sönerna som kom att fortsätta att utsättas för nya och allt mer perverterade övergrepp.

Tortyrliknande misshandel och psykisk manipulation

Som vårdnadsutredningen klargjorde har Rickard ett omfattande kontrollbehov och utövade omfattande psykologiska påtryckningar och manipulationer mot sönerna, varvat med brutalt och sadistiskt våld vilket bara lättade när de gick med på hans sexuella perversioner.

En av sönerna beskriver i polisförhör hur han brukade ligga i sängen i mörkret samtidigt som slagen haglade över hans kropp och han grät. Allt möjligt kunde trigga igång Rickard. Att sönerna inte hade städat hemma, att de hade gjort något fel eller inte kände till var en sak skulle ligga, att de inte gått ut med hunden och så vidare. Vid ett tillfälle slog och skallade Rickard en av sönerna innan han började att knäcka fingrarna på honom. Det gjorde så ont att de tvingades uppsöka akutmottagningen i Kalmar efteråt och sonen tvingades ha bandage kring fingrarna i tre veckor. Under tiden som fingrarna läkte hotade den sadistiske pappan med att denne skulle knäcka fler fingrar på honom.

Han högg flera av sönerna med olika tillhyggen, gafflar i deras knän, knivar mot deras armar, blyertspennor i deras ben och liknande. När han blev riktigt arg hade han ett speciellt straff som orsakade extrem smärta vilket en av sönerna berättade om i förhör:

”Om Rickard blev riktigt arg hände det att denne tog ett grepp runt pungen och drog rakt ut, vilket gjorde ofantligt ont.”

En annan av sönerna utsattes i stor omfattning för denna form av tortyr, eftersom ”Rickard var av uppfattningen att tortyr ledde till svar”, och berättade om det i förhör:

”Han har även väldigt ofta blivit utsatt för drag i pungkolorna… Det gick inte att värja sig från Rickards angrepp. Det med att klämma åt testiklarna skedde oftare, mellan tio till trettio gånger. Han var så rädd för Rickard att han försökte stanna kvar i skolan så länge som det gick om dagarna.”

Vardagen centrerad kring perversioner och våldtäkt

Nära nog dagligen utsattes sönerna dessutom för våldtäkter. Det skedde i en sådan omfattning att de kom att uppfatta det som en del av vardagen. En av sönerna beskrev det i förhör som att han trodde att alla barn levde så med sin pappa. Blev de våldtagna och löd sin pappas befallningar, och inte gjorde motstånd, slapp de i alla fall en del av våldet tycks de ha resonerat.

Den av sönerna som utsattes redan när han var sex år gammal har haft en snarlik berättelse som de andra sönerna om hur deras pappas tillvägagångssätt med eskalerande övergrepp började:

”Hans första minne utspelar sig i duschen. Han var i vart fall yngre än sju då han inte börjat skolan ännu. I duschen ville Rickard att han skulle ta på Rickards penis och sedan att han skulle stoppa penisen i sin mun… Det skedde vid fler och fler tillfällen och efter ett tag ville Rickard att han skulle suga av honom fram till utlösning. Senare ville Rickard att han skulle sätta sig med analen på Rickards penis. Sedan gick det vidare till att han fick stå upp medan Rickard stoppade in sin penis i rumpan på Sekretess A. Inget av detta var något som han ville och han förklarade för Rickard att det gjorde väldigt ont.”

Att det gjorde ont var inget som pedofilen brydde sig om. Om han var på bra humör sade han att ”man får tuffa till sig eller ta glidmedel” men om han var på dåligt humör ”körde han bara in sin penis” har flera av sönerna berättat i polisförhör.

Sönerna tvingades även ha sex med varandra, alltid på order av sin pappa. Sönerna var dessutom tvungna att alltid låta honom få utlösning i deras munnar eller analt. Det var något som ”var tvunget att ske”, för annars tog våldtäkterna aldrig slut.

En av sönerna sade till sin pappa att dennes sperma smakade illa, varpå han svarade ”nä, det smakar gott, jag har smakat på det själv”. Han tvingades att svälja då han inte vågade något annat.

Ett flertal sexleksaker användes även av Rickard och han tvingade även sönerna att ”fista” honom, det vill säga föra upp sina händer i hans anal. Ibland beklagade han sig och blev vansinnig om det gjorde ont på honom själv. Men någon omsorg om sina söner när de utsattes hade han däremot inte. En av sönerna beskriver det i ett förhör med polisen som att ”vid minsta felaktig vändning eller missriktad hand så blev Rickard helt svart i ögonen och skrek på en. Det fortsatte med fisting men sedan började Rickard göra det på honom. Det gjorde obeskrivligt ont.”

Att sönerna plågades var något som dessutom fick pedofilen att gå igång. Dagen efter att han våldtagit dem kunde han fråga dem hur ont de hade och blev nöjd när de beklagade sig över smärta.

Tvingas äta sin pappas avföring

Just fokuset på avföring är något som återkommer i polisförhören med sönerna som ofta tvingades äta pappans avföring.

”Vad avser ’bajssex’, kunde man få ut lite avföring när man fistade varandra, varpå man skulle smaka på det och säga ”mm vad gott”. Han kände sig åtminstone tvingad till att säga så. Rickard kunde även sitta på någons mun, med rumpan mot ansiktet. Man skulle slicka och Rickard skulle krysta. Man var tvungen att svälja det eller så var man körd eftersom man knappt kunde andas. Det var en känsla av panik.”

Nivån av perversion är svår att förstå. Efter att ha tvingats urinera i sin pappas anal tyckte pedofilen om att sätta sig gränsle över sina barn och tömma sin tarm över dem. Vid ett tillfälle ville Rickard att en av sönerna ”skulle hålla munnen öppen, vilket han hade, varpå han fick sitt eget kiss i munnen från Rickards anal. När det skedde spydde han ut över hela duschgolvet, varpå Rickard blev arg på honom samt tyckte att han var barnslig och dum.”

Men inte bara sönerna utsattes för perversionerna. Även en hund kom att utsättas.

Våldtar hunden och tvingar sönerna att göra detsamma

Familjen införskaffade en hund 2012. En av sönerna beskriver hunden som ”helt underbar” och ”den mest kärleksfulla hund” som han har träffat. Det var en tik som blev åtta år gammal. I flera bilder på sociala medier talar Rickard om sin kärlek till hunden och sin saknad efter att den dött. Men som med mycket annat var verkligheten mycket mörkare.

Pedofilen utsatte även sin hund för tidelag och tvingade en av sönerna att våldta sitt älskade husdjur. Foto: Privat

Under ett pågående övergrepp mot två av sönerna tvingades en av dem att idka tidelag med hunden. Sonen, som älskade hunden och brukade gå ut med den, berättade om händelsen i polisförhör och mådde mycket dåligt efteråt.

”Han kände sig hemsk. Det var en väldigt konstig situation. Rickard ropade på henne, tog henne om magen och vände henne på rygg och tvingade sedan Sekretess C att penetrera henne. Rickard sade till honom att ta henne i slidan. När man inte gjorde som Rickard sade kunde man åka på ett kok stryk eller få en käftsmäll. Han gjorde som han blev tillsagd men var väldigt rädd och kände sig som en konstig människa.”

I förhör framkommer det att Rickard våldtog, slog, ströp och slängde runt med den försvarslösa hunden. Hunden dog slutligen, enligt sönerna av vanvården den utsattes för. Enligt Rickard av en inflammation i livmodern. Efter att hunden hade dött, flåddes den och skinnet placerades i en hink som ställdes i en frys som Rickard hade köpt, enligt Rickard själv för att stoppa upp hunden i framtiden.

Ville ha sex med sonens flickvän

När en av sönerna lyckades få en flickvän började Rickard att manipulera honom för att han skulle ”ta hjälpen”, vilket innebar att Rickard skulle ha sex med dem båda två samtidigt och penetrera flickvännen. Det var något som han pratade om mycket med sonen, men som denne trots löften om att framföra det till sin flickvän ändå vägrade göra. Då tog Rickard sin sons telefon och skickade flera meddelanden till flickvännen under förespeglingen att han var hennes pojkvän och uppmanade henne att gå med på att ha sex med ”pappan” för att ta emot ”hjälpen” som skulle få deras förhållande att bli bättre.

Då hela huset övervakades av kameror som spelade in allt, filmades det även in när sonen hade sex med sin flickvän, något han inte ville. Han blev då tillsagd att han skulle ha sex med henne på pappans säng och för att undvika att bli slagen gick den misshandlade sonen med på det. Den översexuelle pedofilen som samlade på barnporr och på daglig basis våldtog sina egna söner hade även kontakt med både andra pedofiler och homosexuella män via en dejting-app.

Menar att det är han som är ett offer

Det är en ofattbar mängd brott av en depraverad natur som Rickard Bladh begått mot sina söner. Men själv ser han det som att han är offret. Han förnekar att han har en dragning till sina barn eller andra, utan det har varit en ”metod till självhjälp” att han utsatt dem för sina egna lustar.

Han förnekar att ”bajssex” förekommit, men erkänner att han haft sex där hans pojkar tvingats slicka honom i analen. Vidare ser han det som upprörande att sönerna inte vet hur hunden dog. Enligt honom dog den av akut livmoderinflammation, vilket han inte kopplar till de sexuella övergrepp som den utsatts för. Återkommande är att han erkänner flera former av handlingar men menar att de skett på barnens önskemål eller mellan barnen på deras bevåg. Något eget ansvar ser pedofilen inte.

Ett exempel på detta är när åklagaren Patrick Sonevang nämner en film där Rickard frågar ”Vem ska ha den?” och åklagaren säger att ”man får intrycket av filmen” där pedofilen ses våldta sina egna barn, att ingen vill ha ”den”. När Rickard påbörjar övergreppet och ett av barnen säger att han inte klarar det, och säger ”aj” svarar pedofilen att ”han ska klara det här”, och när en annan av sönerna säger ”stopp” svarar Rickard att ”det inte finns något stopp”.

När åklagaren tar upp detta försvarar pedofilen sig och säger att detta bara visar hur ”fruktansvärt dåligt han mår”. Filmen visar bara egentligen hur ”illa alla mår, alla är offer, inte förövare”.

Istället menar pedofilpappan att han ”räddat livet på pojkarna” genom att våldta dem. Något som de själva i förhör säger har förstört och ärrat dem för livet.

Döms till långt fängelsestraff- bevisen överväldigande

Fallet, som tagit månader av utredning, hade en närmast given utgång. Förutom att sönerna var för sig, vissa utan att haft kontakt sedan flera år, kunde ge väldigt samstämmiga och innehållsrika och trovärdiga vittnesuppgifter fanns det omfattande mängder tekniska bevis. Bland annat hittades nedgrävda hårddiskar med barnporr som polisens tekniker kunde binda till Rickard Bladh, varav 5 timmar material som visar hur han våldtar sina egna barn. Flera av de enskilda brotten har han dessutom erkänt, i delar eller helhet.

I domen skriver Kalmar tingsrätt:

”Rickard Bladh har funnits skyldig till en mycket stor mängd, i princip oöverskådligt antal, grova våldtäkter mot barn. En stor del av de grova våldtäkterna har var för sig ett straffvärde som uppgår väl över 5 års fängelse. Till detta tillkommer grov fridskränkning i två fall, utnyttjande av barn för sexuell posering vid tre tillfällen och grovt barnpornografibrott vid tre tillfällen. Gärningarna är begångna mot samtliga Rickard Bladhs söner, och har inletts när de närmat sig sin skolålder och begåtts fortlöpande under uppväxten i olika omfattning.”

Efter att man genomfört en rättspsykiatrisk undersökning av pedofilen kom man fram till att han inte begått några av gärningarna under inverkan av en psykisk störning. Det är samtidigt svårt att ta in när rätten summerar de omfattande åtalspunkterna med fokus på den förnedring han utsatt sina egna barn för:

”De sexuella övergreppen är i stora delar svårt förnedrande, med inslag av ren förnedringssex innebärande att de varit tvungna att ta emot både bajs och kiss i sin mun, slicka Rickard Bladhs anal och föra in sina händer i hans anal, varit tvungna att penetreras av Rickard Bladhs penis men även av annat vilket orsakat smärta i många fall och där de i vissa delar varit fler än en målsäganden som övergreppet ägt rum mot samtidigt och att flera av de grova våldtäkterna har filmats. Vidare har Rickard Bladh vid utförandet av gärningarna visat stor hänsynslöshet där den enda möjligheten för pojkarna varit att se till att Rickard Bladh fick utlösning för att på så sätt få slut på det då pågående övergreppet.”

Rickard Bladh fanns skyldig till grov våldtäkt mot barn vid ett stort antal tillfällen, grov fridskränkning, grovt barnpornografibrott och utnyttjande av barn för sexuell posering av en enig tingsrätt som valde att döma honom till 13 år och 10 månaders fängelse. Att det inte blev 14 år, som är maxstraffet, beror på att han redan suttit häktad med restriktioner i tio månader och rätten valde då att räkna av en del av dessa från straffet.

Förutom fängelsestraffet ska han betala skadestånd till sina söner om 790 000 kronor, 575 000 kronor, 775 000 kronor och 1 062 400 kronor vardera, eller cirka 3,2 miljoner kronor totalt.

Fotnot:

Nya Tider har under arbetet med att skriva den här artikeln kunnat notera att Rickard Bladh har registrerat två företag med säte i London, Bladh Investment Limited och Bladh Limited, där han står som direktör för båda två. Dessa företag grundades knappa fyra månader innan han häktades, under en period när han oroade sig för att en av sönerna skulle gå till polisen. Upprättandet av dessa utländska företag kan möjligtvis ha skett med syfte att flytta över tillgångar och säkerställa att dessa inte utmäts av kronofogden.

Kalmar-TR-B-4057-20-Dom-2021-08-13-1_compressed