Maths Bertell, Hisings Backa

46462359 10156406775910804 7379169739160944640 N
SAMANFATTNINGEN
Förnamn
Maths Reinhold
Efternamn
Bertell
Adressen
Folkbokföringsadress saknas
Personnummber
19681005-0150
Kön
Man
Brott
Våldtäkt mot barn m.m
Beskrivining

En respekterad lektor vid Mittuniversitetet och Stockholms universitet har sedan hösten suttit häktad misstänkt för flera fall av grova barnvåldtäkter och grovt sexuellt utnyttjande av barn. Universitetslektorn, som bland annat beklagade sig i radion om nordisk våldtäktskultur, har varit angelägen att få sitta barnvakt åt två småpojkar och i samband med dessa tillfällen utfört både anal- och oralsex mot offren. Nu döms han till fängelse i nio år.

Polisutredningen i målet där det framgår att 52-årige Maths Bertell hemmahörande i Årsta i södra Stockholm förgripit sig på barnen som var sju respektive åtta år när övergreppen inleddes år 2016.

Övergreppen har sedan pågått under fyra års tid och upptäcktes först förra året när ett barn inte längre ville ha Bertell som barnvakt mer. När föräldrarna frågade barnet varför avslöjades det vad som hade hänt. Det uppmärksammades då att Bertell systematiskt suttit barnvakt åt två pojkar under flera år.

Bertell som sedan år 2015 är gift och lever i ett hem med tre barn i åldrar mellan 14-18 år har ägnat sig åt att avlasta nära vänner med barnpassning. Det föräldrarna inte har haft kännedom om är att bakom sin förtroendeingivande och behjälpliga fasad där han erbjudit simträning i Eriksdalsbadet har han även utsatt barnen för våldtäkt.

Universitetspedofilen hade analsex vid barnvaktning

En av pojkarna, född 2011, vittnar hur Bertell har utfört oralsex och onani på honom vid åtminstone nio tillfällen i samband med simträning i Eriksdalsbadet och i bostaden i Årsta. Våldtäkterna har även skett i ett fritidshus på Åland dit universitetspedofilen har åkt med barnet han passat.

Bertell har även utfört analsex på pojken vid åtminstone sex tillfällen i bostaden i Årsta. Den andra pojken, född 2009, vittnar hur Bertell i samband med nattning har masserat kroppen och stjärten samt fört in handen eller flera fingrar i hans anal. Vidare har Bertell onanerat pojken och även sett till att pojken har onanerat honom.

Angelägen att få sitta barnvakt

Småpojkarnas föräldrar har som del av bevisning bifogat skärmdumpar som visar konversationer med Bertell. Det framgår att det uteslutande är Bertell som tar initiativ till att få sitta barnvakt. I många fall är han mycket angelägen och flexibel för att få till träffarna.

Vid ett tillfälle ska Bertells fru och son på semester till Grekland – men universitetspedofilen har inget intresse av att följa med sin familj på resan med hänvisning till arbetsschema. Han föreslår istället att spendera tid ensam med pojken på Åland vilket hans mor går med på.

Frun upptäckte barnporr – har arbetat på dagis

Redan år 2014 påträffade lektorns fru porrbilder föreställande unga tonårspojkar i Bertells dator. Han ska ha därefter ha sökt vård för ”oönskad sexualitet” men det är oklart hur det fullföljdes.

Men trots fruns kännedom om Bertells dragning har hon inte sett något bekymmer med att han har barnvaktat småbarn ensam. I rättegången har frun vittnat om iakttagelserna och hur Bertell sökte hjälp via en telefonlinje.

Vid sidan om sitt arbete i universitetsvärlden framgår det både genom polisutredningen men även Bertells egna inlägg på Internet att han har arbetat på dagis och förskola.

Försvarar sig med forskningsprojekt

Polisen har påträffat chattkonversationer där Bertell har varit i kontakt med två andra pedofiler. Alla tre ska ha haft sexuella relationer med varandra men även intresserat sig för småbarn.

Bertell försvarar sig med att hans relation till männen ingick i ett forskningsprojekt eftersom han brukar forska om normer och moral. Bertell hävdar att han wallraffade pedofilerna för att få svar på frågor.

Lyftes fram av radion

Bertell har fram till brottsmisstankarna arbetat som lektor vid Mittuniversitet i Sundsvall. Tidigare har han även arbetat vid Stockholms universitet och och hans kunskapsområde är religionsvetenskap men även med fokus på ”identitetsskapande och normgivande i ett sekulärt samhälle”.

I början av år 2019 medverkade Bertell i statsradion där han fick berätta om fynd som tyder på vida kulturella kontakter mellan vikingar och muslimer. Bertell beklagade sig över nordisk kultur som beskrevs som korkad och även som en våldtäktskultur medan han lade fokus på att beskriva islam som en högtstående kultur.

– När Ahmad ibn Fadlan möter en grupp nordbor vid Volgas stränder 922, förfäras han över dessa Guds smutsigaste varelser. De har inget sinne för hygien och deras sexualmoral är förkastlig.

– En ung kvinna dödas rituellt genom strypning och dolkstötar, efter att hon har våldtagits i berusat tillstånd av hövdingens kompisar.

– Precis som ibn Fadlan, så måste mycket av det man mötte tett sig gåtfullt. Man förstod inte riktigt vad det var, men det var viktigt, det var då ett som var säkert. Vad nordborna förstod och inte av den högtstående muslimska kulturen under vikingatiden vet vi inte, men att den var lyckad måste ha framgått med all tydlighet, på samma sätt som andra stora kulturer de mötte, exempelvis i Rom, Istanbul och Jerusalem. Och visst ville man väl vara som dem?

Döms till nio år

På tisdagen meddelade Södertörns tingsrätt att Bertell döms för grov våldtäkt mot barn och grovt sexuellt övergrepp mot barn till fängelse i nio år.

Sodertorns-TR-B-16673-20-Dom-2021-02-16