Fakta om sexualbrott i Sverige

Sexbrott 8292162 768x505 1


En statistisk genomgång av fällande domar från 2015 till idag från svenska tingsrätter visar att invånare med utomeuropeisk härkomst står för hälften av alla sexualbrott, trots att de enbart utgör 9,5% av invånarna. Undersökningen, som genomfördes vecka 22-23, omfattar över 300 tingsrättsdomar av sexualbrott, främst våldtäkt och sexuellt ofredande samt variationer på de rubriceringarna. Några tingsrätter dröjde med att sända domar, vilket gav tillfälle att se hur förhållandet utvecklade sig med mer data. Förhållandet låg fast runt 51% sexförbrytare med europeisk bakgrund och 49% med utomeuropeisk, med upp till någon procents förändring åt endera hållet. Det är min bedömning att oavsett hur mycket mer data från fällande domar som tillförs kommer storleksförhållandet stå sig, med osäkerhet på någon procentenhet åt endera håll, så länge domarna väljs på ett lika slumpmässigt sätt som i existerande data.

Det begränsade antalet domar från varje tingsrätt medför att statistiken på ett lokalt plan blir osäker och det är först med det samlade underlaget som slutsatser kan skönjas med statistisk säkerhet. Bortsett från det visades indikation på att Malmö är det område med flest dömda utomeuropeiska sexförbrytare. Hela 75% av de senaste fällande sexualbrottsdomarna i Malmö gällde utomeuropeiska gärningsmän. Närliggande Helsingborg står också ut med 62%.

Sexförbrytares härkomst i relation till gruppens storlek

Img4 Overrepresentation 1 1148448

Genomgången av sexualbrottsdomar visar att vissa invandrargrupper är kraftigt överrepresenterade i sexualbrottsstatistiken i förhållande till sin grupps storlek. Afghaner är tveklöst mest överrepresenterade, med en nästan ofattbar faktor på över 11. En del av förklaringen är många uppmärksammade gruppvåldtäkter, ibland på sina egna landsmän, men de återfinns också inom många andra typer av sexualbrott. 10,6% av dömda gärningsmän i denna undersökning var av afghanskt ursprung, vilket gör dem till den andra största grupp sexförbrytare efter inrikes födda (~50%), dock bor det enligt SCB 35 000 afghaner i Sverige jämfört med 8,2 miljoner inrikes födda. Trots att afghaner utgör mindre än 2% av antalet utrikes födda utgör de 21,5% av dömda sexualbrottslingar med utländskt ursprung i denna undersökning.

Img3 Harkomstland 1250401

Axplock från fällande domar med utomeuropeiska gärningsmän

Citaten valdes ut för att illustrera olika typer av fall. De är redigerade för längd och har ökad anonymitet, men ingen information har ändrats eller lagts till. Titeln börjar med respektive tingsrätts namn, oavsett var i dess område brottet skett.

Luleå (B 2530-16), dom den 9 december 2016
“Mohamad kom och satte sig väldigt nära henne, och flyttade efter henne när hon försökte öka avståndet till honom. Mohamad började sedan ta på henne och avbröt inte sitt agerande trots att hon försökte ta undan hans händer. Hon kände hans hand mellan sina ben utanpå tightsen, och han hann precis röra hennes bröst utanpå tröjan innan hon fick undan hans händer.”

“Mohamad har erkänt gärningen och medgett att han är skadeståndsskyldig mot Isabelle. Han har dock begärt att skadeståndet ska jämkas till 0 kr, eftersom det begärda beloppet skulle äventyra hans framtida anpassning till samhället.”

Eritreanen Mohamad fälldes för sexuellt ofredande (bland annat) och dömdes till ungdomsvård samt 20 timmars ungdomstjänst.

Örebro (B 3714-16), dom den 7 mars 2017
“Via Snapchat lärde hon känna flera nya personer, däribland Anwar. Anwar ville träffa henne, och hon sa okej. Hon och Anwar tog en promenad och då försökte han att ge henne kramar och pussa henne i nacken. Hon bad honom att sluta, men Anwar lyssnade inte på henne. Hon gick baklänges för att komma bort från Anwar tills hon stod med sin rygg mot en vägg. Anwar höll för hennes mun och försökte ta henne på halsen och brösten. Hon försökte få bort hans händer från sin kropp men det gick inte.

Anwar fortsatte hålla henne för munnen och försökte också strypa henne men han släppte strax taget om hennes hals. Samtidigt som Anwar höll fast henne mot väggen med ena handen försökte han ta av sig sina byxor. Hon försökte ta bort Anwars hand som han höll fast henne med, men hon lyckades inte. Sedan drog Anwar ned hennes byxor och därefter, efter att de hade ha brottats, kastade han ner henne ned på marken. Anwar lade sig ovanpå henne, hållandes en gren i närheten av hennes öga och hotade att sticka den i hennes öga. Anwar sa även att han skulle slå henne om hon inte löd honom samt att hennes föräldrar skulle skämmas om de fick veta om det hon gjort. Under tiden började han att med andra handen ta av sig sina kläder.

Anwar försökte sedan penetrera henne med sin penis samtidigt som han höll grenen i närheten av hennes öga. Hon var rädd för att Anwar skulle hugga henne med grenen i ögat. Anwar hade dragit ned sina kalsonger och då passade hon på ta tag i hans hår. Hon drog hårt i hans hår flera gånger. Därefter sparkade hon till Anwar så att han ramlade bakåt. Hon försökte resa sig för att ta sig därifrån, men ramlade flera gånger eftersom Anwar sparkade henne och trampade på hennes klänning. En gång när hon ramlade och hamnade på sina knän tog Anwar ett grepp med sin ena arm runt hennes hals. Hon skrek ett flertal gånger och till slut lämnade Anwar platsen.”

Etiopiern Anwar fälldes för försök till våldtäkt och dömdes till ungdomsvård. Tingsrätten avslog åklagarens yrkande av utvisning baserat på Migrationsverkets rekommendation.

Göteborg (B 3538-16), dom den 30 december 2016
“Navid och Bardiya har tillsammans och i samförstånd genomfört vaginalt och analt samlag samt andra sexuella handlingar med målsäganden genom att otillbörligt utnyttja att hon på grund av sömn, berusning och drogpåverkan befann sig i ett hjälplöst tillstånd. Brottet bör bedömas som grovt eftersom fler än en person förgrep sig på målsäganden och Bardiya Pajouhi och Navid Atlassi visade särskild hänsynslöshet och råhet eftersom målsäganden var 16 år gammal och de genom att bjuda henne på alkohol och narkotika bidragit till att försätta henne i ett hjälplöst tillstånd.”

Iranierna Navid (“festfixaren”) och Bardiya (“krögaren”) fälldes för en serie grova våldtäkter och dömdes till 9 respektive 6 års fängelse.

Södertälje (B 958-15), dom den 18 november 2015
“Hon var på stationen i Södertälje centrum för att ta ett tåg till Järna. En man, som senare visade sig vara Kabi, satte sig på ett säte en bit bort från henne. Han försökte få kontakt med henne men hon förstod inte vad han sa. Hon försökte vänligt markera att hon inte ville prata, men han blev allt mer aggressiv. När mannen inte fick någon respons tog han tag med ena handen om hennes käke och försökte få ögonkontakt. Han putade med läpparna och försökte kyssa henne. Hon försökte titta ut, men kunde inte röra på sig eftersom hon satt tryckt mot stolen. Det var inga andra personer precis i närheten, och hon vågade inte ropa på hjälp av rädsla för vad han då skulle göra mot henne.

När mannen inte fick ögonkontakt eller fick kyssa henne började han ta på hennes kropp. Han tog på yttersidan av hennes lår, upp mot höften, och på innersidan av låret. Hon kände sig livrädd. Hon försökte vrida på sig för att få bort hans händer, men hon kunde inte röra sig. När han höll handen på innersidan av hennes lår reste hon sig upp, och han ställde sig upp samtidigt. Han förde då handen uppåt och tog ett grepp om hennes underliv. Hon gick sedan därifrån till en annan vagn, och mannen gick åt andra hållet.”

Syriern Kabi fälldes för sexuellt ofredande och dömdes till en månads fängelse. Åklagaren hade inte yrkat utvisning.

Gävle (B 321-16), dom den 28 juni 2016
“Natten mot den 1 januari 2016 gick Alva från nattklubben Heartbreak mot Stortorget. När hon kom till Kyrkogatan befann sig Mohammed där med två kamrater. Mohammed och hans kamrater gick över gatan mot Alva. Någon förde upp handen under Alvas kjol. Mohammed frågar sedan Alva upprepade gånger om hon vill ha sex med honom och han erbjuder henne betalning för att ha sex.”

Irakiern Mohammed fälldes för sexuellt ofredande och dömdes till dagsböter. Brottsoffrets bror lade upp hennes video på Facebook, där den fick stor spridning.

Malmö (B 7039-16), dom den 22 maj 2017
“Målsäganden och Nikica fick kontakt med varandra via internet någon gång kring årsskiftet 2015/2016. Hon var då 13 år [och Nikica var 28 år]. De bestämde via chatten att de skulle träffas i verkliga livet och kom att träffas i porten till Nikicas arbetsplats i Malmö. Målsäganden och Nikica har lämnat olika uppgifter om vad som hände vid mötet. Båda har dock uppgett bl.a. att hon utförde oralsex på honom.”

Jugoslaven Nikica fälldes för grov våldtäkt mot barn och dömdes till 5 års fängelse.

Borås (B 105-17), dom den 22 februari 2017
“Målsägande lärde känna Reza A. och Reza E. när de kom till Sverige ungefär samtidigt och bodde på samma flyktingboende i Dalsjöfors. Reza E. och Reza A. tog målsäganden i varsin arm och tog honom med till Reza E.s rum. Han trodde att de skämtade, men när de kommit in i rummet fick han klart för sig att det var allvar. Han hörde att dörren låstes inifrån och de höll honom fortfarande i armarna. Han blev omkullknuffad på Reza E.s säng.

De flyttade honom till golvet genom att ta honom i armarna och benen samt vände honom på mage. Reza A. satte sig på honom så att bröstkorgen trycktes mot golvet. Det gjorde ont och målsäganden fick svårt att andas. Reza A. höll fast hans armar som låg framför målsäganden. Han bad dem att sluta och försökte komma loss genom att sparka. Reza E. drog ned hans byxor och kalsonger. Han tror att Reza E. höll i sitt könsorgan med handen för han kände Reza E. hand mot rumpan och där bak. Målsäganden tror att Reza E. spottade i hans analöppning. Det kändes att det blev blött. Reza E. försökte flera gånger få in sin penis i målsägandens analöppning, men det var svårt för målsäganden försökte sparka med sina ben. Reza E. lyckades få in sitt könsorgan i målsägandens ändtarm två gånger. Det tryckte och gjorde ont hela tiden. Målsäganden hatade sig själv och skämdes jättemycket.”

Afghanerna Reza A. och Reza E. fälldes för grov våldtäkt mot barn och dömdes till sluten ungdomsvård i åtta månader samt utvisning.

Ångermanland (B 1829-15), dom den 21 juni 2016
“Abubaker har den 3 oktober 2015 på flera platser i centrala Härnösand sexuellt ofredat och ofredat Felicia, som var under 15 år. Det sexuella ofredandet har bestått i att Abubaker sexuellt berört Felicia genom att ta på hennes bröst och underliv såväl utanpå som innanför hennes kläder. Ofredandet har bestått i att Abubaker hållit fast Felicia, tryckt upp henne mot en vägg och slickat henne i ansiktet.”

Sudanesen Abubaker fälldes för sexuellt ofredande och dömdes till skyddstillsyn. Åklagaren hade inte yrkat utvisning.

Attunda (B 7321-14), dom den 13 mars 2015
“Klockan var strax före ett på natten när hon vaknade av att det ringde på dörren. Hon öppnade dörren eftersom hon trodde att det var en granne. Utanför stod en okänd mörkhyad man med rastaflätor, som trängde sig in i lägenheten. Hon sade åt mannen att han inte fick komma in och försökte putta ut honom, men lyckades inte eftersom han var starkare. Mannen stängde dörren bakom sig och puttade henne framför sig tills de var framme vid sängen. Mannen puttade ner henne på sängen och höll fast henne. Flera gånger skrek hon ”våldtäkt” så högt hon kunde i syfte att grannarna skulle kunna höra henne.

För att tysta henne täppte han till munnen på henne, först med handen och sedan med hjälp av en kudde som han tryckte över ansiktet i några minuter. Han var aggressiv och hon hade svårt att andas och kände panik. Hon var rädd för sitt liv och försökte komma loss genom att sparka och slå honom, men det gick inte.

Han drog av hennes trosor och därefter kände hon hur han trängde in i henne så att det gjorde ont inne i henne. Han stod med fötterna på golvet framåtlutad över henne hela tiden.

Det här var första gången hon hade samlag. Hon grät och då sade han ”tyst, tyst”. När han var klar satte han sig på sängen bredvid henne och började prata. Efter ett tag puttade han ner henne på sängen igen så att hon hamnade på rygg. Därefter genomförde han ett till vaginalt samlag med henne. Hon gnydde och grät. Efter det andra samlaget bad hon honom att gå. Då sade han att om han fick problem med henne skulle han komma tillbaka med en kniv. Åtminstone en gång under förloppet sade han att han skulle döda henne.”

Gambianen Sheik fälldes för våldtäkt och dömdes till rättspsykiatrisk vård samt utvisning.

Vänersborg (B 2224-16), dom den 6 december 2016
“Målsäganden var, tillsammans med bland annat Emelie och Isabelle, i Folkets Park i Bengtsfors den aktuella lördagskvällen. Vid ett tillfälle gick målsäganden in i skogen bredvid parkeringen för att kissa och prata i telefon. När hon var på väg ut från skogen mötte hon de tre killarna, som verkade känna varandra. När hon skulle gå fick hon en känsla av att killarna blockerade vägen för henne. De höll fast henne och började ta på henne. Hon blev upprörd, bad dem sluta och försökte komma därifrån. Hon försökte rycka sig därifrån men blev tillbakadragen. När hon tog sig loss sprang hon till sina kompisar och berättade för dem vad som hade hänt.”

Syrierna Fkrat och Ehab fälldes för sexuellt ofredande och dömdes till villkorlig dom och dagsböter respektive ungdomsvård.

Uppsala (B 386-17), dom den 25 april 2017
“Målsäganden hade på kvällen festat och druckit en del alkohol med en kamrat. De har sedan åkt till nattklubben Redroom där de fortsatt att dricka starköl. På Redroom träffade hon Emil K. och åkte sedan tillsammans med de tre tilltalade till Rezas lägenhet, men målsäganden har själv inget minne av hur hon tog sig dit. Åklagaren berättar att målsäganden där blivit våldtagen av Reza och Maysam samt att Emil K. har filmat och livestreamat detta på Facebook.”

Afghanerna Reza och Maysam, från den s.k. Facebookvåldtäkten, fälldes för våldtäkt och dömdes till fängelse i 2 år och 4 månader respektive 1 år. Åklagaren hade inte yrkat på utvisning. (Emil K., som syntes i en vida spridd Youtubevideo, fälldes för grovt förtal och underlåtenhet att avslöja våldtäkt till 6 månaders fängelse.)

Alingsås (B 409-16), dom den 13 juni 2016
“Mannen visade också foton som han hade i sin telefon. Han sa att han ville visa bilder från Syrien. Flickorna stod kvar och tittade på bilderna. Mellan bilderna kom det plötsligt en bild på en penis.”

Syriern Ahmad fälldes för ofredande och dömdes till dagsböter.

Östersund (B 1841-16), dom den 25 augusti 2016
“Ahmed hade först lämnat målsägandens bostad men återkom plötsligt när hon tittade på TV i sitt sovrum. Han drog ner henne mot sig, drog av hennes kläder och genomförde samlag med henne, först bakifrån och sedan framifrån. Hon har berättat att det gjorde ont, att hon skrek åt honom, försökte krypa därifrån och sparkade mot honom, men att han tryckte ner henne mot sängen med ett grepp om hennes arm och ett hårt tryck mot hennes huvud tills han plötsligt lättade på trycket och försvann. Hon har också berättat att hon då först kröp ihop i fosterställning, sedan klev upp och stängde om sig och sedan ringde.”

“Det framgår av [polisen] Patrik Norbergs berättelse att hon omgående berättade hon blivit våldtagen och att hon undrade vad hon skulle göra. Hon hade också, när han talade med henne kvällen innan, berättat om den unge man hon träffat som var trevlig, skulle laga mat åt henne, och tilltalade henne som en äldre, kvinnlig släkting.”

“Ahmed har med våld förgripit sig på en äldre kvinna i hennes hem sedan hon kommit att lita på honom och betrakta honom som en son.”

“Åklagaren har också åberopat fotografier på målsägandes kläder och sängkläder, utvisande att de är mycket blodiga.”

Etiopiern Ahmed fälldes för våldtäkt och dömdes till 3 års fängelse samt utvisning.

Värmland (B 3522-16), dom den 17 november 2016
“De småpratade lite. Hon frågade vart Amjad kom ifrån och hur det var i kriget i Syrien. Amjad stod mycket nära henne och kom närmare hela tiden. Hon upplevde det som obehagligt och gick därför och pratade med personalen. Hon gick in i ett omklädningsrum, men när hon kom ut var Amjad fortfarande kvar. Amjad frågade vad tröjan kostade och hon svarade en 1000-lapp. Då sa Amjad, ‘If I pay for this – can I fuck you later?’. Samtidigt lade han sin hand på hennes högra lår och log. Hon blev mycket rädd, började gråta och fick panik.”

Syriern Amjad fälldes för sexuellt ofredande och dömdes till dagsböter.

Helsingborg (B 642-17), dom den 21 april 2017
“Den 3 februari sa Mohamad åt henne [sin fru] att hon inte fick ha den tjejfest som hon hade planerat att ha dagen efter. Därefter blev hon uppringd av Nour. Nour berättade att Mohamad hade kontaktat henne och att de hade träffat varandra på egen hand. Nour berättade för henne att Mohamad sagt att hon inte tillfredsställer honom och att han därför ville ha en andra fru.”

Mohamad fälldes för våldtäkt och dömdes till fängelse 2 år och 3 månader.

——————————————————————————————————————
År 2012 anmäldes nära 16 900 sexualbrott. vilket är en marginell minskning jämfört med 2011. De anmälda våldtäkterna minskade med 3 procent till 6 320 anmälda brott, och sexuellt ofredande minskade något till 7 610 anmälda brott (-2%). Sexuellt tvång, utnyttjande med mera minskade med 5 procent.

Det anmäldes 2880 våldtäkter mot barn i åldern 0-17 år. I 10 procent av våldtäkterna var offren pojkar. Pojkar som offer var högst representerade i åldersgruppen 0—14 år och lägst representerade i åldersgruppen 15–17 år. Bland de vuxna offren var 96 procent kvinnor och 4 procent män.

Sett över en tioårsperiod så har anmälda våldtäkterna ökat kontinuerligt, vilket har ett flertal orsaker. Medan polisanmälningar om sexualbrott har ökat i flera decennier, har andelen personer som i NTU uppger att de blivit utsatta för sexualbrott varit relativt stabil, motsvarande cirka 0,8 procent av samtliga tillfrågade. Sexualbrott är en av de brottstyper som polisanmäls i minst utsträckning – 23 procent av sexualbrotten anmäls (NTU 2011). Allt fler uppger däremot att de har anmält brottet till polisen, vilket motsvarar ökningen i kriminalstatistiken.

sexualbrott_statistik-1812380

Det är främst män som misstänks för sexualbrott; av de misstänkta är endast 2 procent kvinnor. Unga män dominerar bland gärningsmännen, medan unga kvinnor är överrepresenterade bland offren — något som framkommer både i Nationella trygghetsundersökningen (NTU) och kriminalstatistiken.

Lite mer än hälften av alla sexualbrott klarades upp år 2011. Den vanligaste påföljden för våldtäkt är fängelse, medan sexuellt ofredande oftast leder till böter.

Källa: Brottsförebyggande rådet